Főmenü
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
Hegyi balesetek
Ezen a helyen emlékezünk meg a hegyek magyar áldozatairól.
MINDEN ESETBŐL OKULNI LEHET, SŐT - KELL! A szomorú névsor nem teljes, azok szerepelnek itt, akikről tudomásunk van illetve megosztották velünk.

ÉVFORDULÓS MEGEMLÉKEZÉSEK:

... éve, ...
A részletek lentebb találhatók.

HAZAI HEGYMÁSZÓ EMLÉKHELYEK:


A Vaskapu sziklán 1929-ben avatta fel a Magyar Turista Egyesület Zsigmondy Társasága névadójuk, Dr. Zsigmondy Emil emléktábláját, ahol hagyományosan minden év szeptember utolsó vasárnapján szoktak lenni koszorúzással egybekötött megemlékezések.


A Szemlő-hegyi-barlang feletti szimbolikus temetőkertben áll a nem hazai földben nyugvó magyar hegymászók emlékköve, amit Dékány Péter halála után Ozsváth Attila választott ki a süttői kőbányában, de a felállítását már nem érte meg...
Az ő emlékükre a halottak napja körüli napokban gyúlnak itt mécsesek:
Dr. Zsigmondy Emil, Mocsári Gyula, Jankovics László, Csanádi Sándor, Greskovits Péter, Barta József, Egri Kis Anna, Bodonyi Csaba, Dékány Péter, Dr. Gárdos Sándor, Ozsváth Attila, Dr. Szabó Levente, Kovács Sándor, dr. Csizmadia Péter, Mikolovits Veronika, Pechtol Balázs, Tolnay Katalin, Várkonyi László, Horváth Tibor, Kiss Péter, Erőss Zsolt.

MOTTÓ:
"A hegyeknek megvan hozzá a hatalmuk, hogy birodalmukba szólítsanak bennünket. Hány meg hány barátunk maradt ott mindörökre, aki lobogó lelkével a magasságot áhította! Ne feledjük a hegymászókat, akik soha többé nem térnek vissza a hegyek csúcsairól!"
Anatolij Bukrejev

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

HALÁLOS MAGYAR HEGYI BALESETEK
(a szomorú névsor nem teljes, a #-jelöltek nem hazai földben nyugszanak.)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

2015. január 25. - X. Y. (32)
Lavina temette el az egyedül járó turistát
Egy napig keresték azt a 32 éves magyar férfit, akinek január 25-én veszett nyoma Ausztriában, a karintiai Bad Kleinkirchheimnél. Este nem ért vissza egy túráról és telefonja sem csörgött ki, így szállásadója riadóztatta a mentőket. Éjjel egy óráig folytatták a keresést, majd 26-án reggel újra kezdték.
Ekkorra világossá vált, hogy lavina temette be a férfit, a hatóságok a telefonja hálózati adatai nyomán próbáltak rábukkanni, amiből kiderült, hogy utoljára délután kettőkor adott életjelet, amikor édesanyját hívta. A hegyimentők különösen óvatosan kutattak a férfi után a hóban, mert abban reménykedtek, hogy a hó alatt egy üregben életben lehet. Amikor rátaláltak, kiderült, hogy ez nem így volt, megfulladt a hótömeg alatt.
A mentésben száz hegyimentő vett részt, akiket tűzoltók, mentőkutyák és rendőrkutyák segítettek. Az osztrák belügyminisztérium hőkamerás helikoptert küldött.
Ez volt az idei szezon első halálos lavinabalesete Karintiában. A férfi az ORF híradása szerint gyakorlott sportember volt, karácsony óta dolgozott Bad Kleinkirchheimben.


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

2014. július 20. - Nagy Ferenc (53)
Kicsúszott snowboarddal a Lenin-csúcson. Az ismert győri építőipari vállalkozót néhány éve kezdte el érdekelni a hegyek világa és a téli sportok. Egy helyi vezetővel és három magyar társa közül az egyikkel indultak a csúcsra, de 6400 m-ről visszafordultak. A már jó ideje nem használt nyeregtáborban deponált deszkájához visszatérve elvált a többiektől és azzal kísérelte meg a lesiklást az északi hegyoldalon 6000 m-ről. A jégletörésekkel és gleccserhasadékokkal szabdalt lejtő alján súlyosan összetörve találták meg 5700 m-en, ahonnan a helyiek leszállították (Pamír, Kirgizisztán).
A kisalfold.hu cikke, amit a többi hírportál is átvett.


2014. július 3. - Barabás-Vanyovszki Kálmán (37)
Kicsúszott június 29-én a Triglav (2864 m) csúcsáról a Tominšek-úton visszatérőben, már az alsó menedékház közelében és kb. 200 métert sodródott a sziklás meredek hegyoldalon. Helikopterrel a ljubljanai kórházba szállították, ahol július 3-án súlyos fejsérüléseibe belehalt. A férfi balesetének körülményeiről még nem lehet többet tudni (Szlovénia, Júliai-Alpok).
Kapcsolódó hír volt:
Egy hét múlva ugyanitt egy 55 éves horvát férfi is életét vesztette. Két héten belül hárman csúsztak meg és szenvedtek halálos balesetet, az év eleje óta pedig tizenketten haltak meg a szlovéniai hegyekben. A szlovén rendőrség ezért felszólította a hegymászókat és a gyalogtúrázókat, hogy kellő felszereléssel induljanak útnak, és tanúsítsák a lehető legnagyobb figyelmet. "A cél ne a hegyre való feljutás, hanem az onnét való visszatérés legyen!"


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

2013. szeptember 22. - X. Y. (32)
Lezuhant egy 40 méter mély szakadékba a debreceni túrázó a Bohogyó-vízesés közelében este 6 óra körül, miután társaival elhagyta a jelzett turistautat és egy másik, az eredetinél is veszélyesebb szakaszon próbált eljutni céljához, az áldozat az élen haladva megcsúszott a vizes, sáros, sziklás terepen (Románia, Biharfüred).
Negyven méteres szakadékba zuhant a túrázó.


#2013. augusztus ... - Bagladi Zoltán (28)


Eltűnt a Mont Blanc mászása közben (?lavinabaleset a Dome de Gouter oldalában?). Augusztus 11-én indult a francia oldalon az ún. új normál úton, de utána semmilyen hírt nem adott magáról. 27-én a rendőrség a Tete Rousse-nál összeszedte a sátrát és a hátrahagyott többi cuccait, amiket lent hagyott. Sikertelenül keresték a hegy olasz oldalán is (Alpok, Franciaország).
Hungarian climber missing on Mont-Blanc, Un ungherese disperso sul Bianco.
Bagladi Zoltán Facebook oldala.
Állítólag őt megtalálták, a két másik lavinabalesetet szenvedett mászót nem.

2013. július 15. - ... Kristóf (16)
Lezuhant egy kb. 20 méter magas sziklaszirten megcsúszva és életét vesztette az a szombathelyi fiatal, aki családjával túrázott a Székely-kőn, de letértek a kijelölt turistaútról (Románia, Torockó).
Blikk.hu, Origo.hu.


#2013. május 20/21. - Kiss Péter (26)
#2013. május 21. - Erőss Zsolt (45)


Május 20-án mintegy 24 órás menettel mindketten megmászták oxigénpalack használata nélkül a Kangchendzönga 8586 méter magas csúcsát.
Kiss Péter lezuhant a lejövetel során (a koreaival és a két serpával nagyjából egy időben), majd később Erőss Zsolt kimerültségben meghalt. Mindketten eltűntnek lettek nyilvánítva.
Május 21-én a kora reggeli órákban Kiss Péter holttestét látták és le is fényképezték a 4-es tábor közelében, ahová lecsúszott. Erőss Zsolt holttestét 2014 tavaszán látták a rámpán kb. 8100 m-en, és igazolták az azonosságát. Két résztvevő külön le is írta a történteket visszaemlékezéseiben. (Himalája, Nepál).
Részletek a 2013. évi magyar expedíciók oldalán.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

#2012. május 5. - Horváth Tibor (33)


Eltűnt az Annapurna 3-as táborából egyedül való lejövetele során, nagy valószínűséggel egy lavina sodorta el a hírhedt "Crosshair" kuloárban. Ő a hegy 62. áldozata. (Himalája, Nepál).
Részletek a 2012. évi magyar expedíciók oldalán.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

2011. február 6. - Gulyás Zoltán (32)


Lavinabaleset az iKaland vezetett túráján a Lomnici-csúcs Kartarik-kuloárjában, a három kliens kisebb-nagyobb sérüléseket szenvedett, a túravezető a helyszínen belehalt a sérüléseibe (Magas-Tátra, Szlovákia).

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

2010. december 12. - X.Y. (...)
Kicsúszott egy hótalpas túrázó (hegymászó?) a Krn hegyen (Júliai-Alpok, Szlovénia).
Magyar sziklamászó halála a szlovén Alpokban (nem pontos a hír!)

2010. szeptember 11. (10.?) - Kőváriné Gulyás Erzsébet (54)


Lezuhant túrázás közben a Grimming csúcson (Tressenstein hg., Ausztria).
Hírek a KDV-KÖVIZIG honlapján, In memoriam.

2010. július 11. - Adamek Tibor (27)


Villámcsapás taszította le a 2-es Sella-toronyról. A zivatar a csúcsközelében ért négy magyart, akik közül ketten a valamivel lejjebb várták a végét, ketten viszont azonnal elindultak lefelé a normál úton kötélbiztosítás nélkül. Közvetlen a csúcs alól, valószínűleg a villámcsapást követő lökéshullám miatt 250 m-t zuhant az északi fal aljáig (Dolomitok, Olaszország).
Kletterer von Blitzschlag vom Grat gefegt.

#2010. április 26. - Várkonyi László (53)


Eltűnt kb. 7000 m-en egy jégomlásban a Mt. Everest Északi-nyerge alatt (Himalája, Tibet).
Részletek a 2010. évi magyar expedíciók oldalán.

2010. március 24. - Kovács Lénárt (27)
Lezuhant a Gerlahfalvi-csúcs Batizfalvi-próbájának beszállásánál, a felesége biztosította kötéllel (Magas-Tátra, Szlovákia).

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

#2009. október 22-23. éjszaka - dr. Csizmadia Péter (37)
#2009. október 22-23. éjszaka - Mikolovits Veronika (35)
#2009. október 22-23. éjszaka - Pechtol Balázs (31)
#2009. október 22-23. éjszaka - Tolnay Katalin (36)


Pechtol Balázs, dr. Csizmadia Péter, Mikolovits Veronika, Tolnay Katalin
További képek a kép alatt

Eltűntek mind a négyen egy, a sátortáborukat valószínűleg elért jégomlásban a Ren Zhong Feng alatti gleccseren, a csúcs első megmászási kísérlete során (Nyugati-Himalája, Kína).
Részletek a 2009. évi magyar expedíciók oldalán.

2009 október ... - X.Y. (...)
Lezuhant a Piz Bernina mászása közben (Alpok, Olaszország-Svájc).

2009. október 3. - Vékony Ildikó


Lezuhant a kötéllel való visszaeresztésekor a saját maga által végzett rossz kötélbekötése miatt a Róka-hegyi kőfejtőben (Budai-hg.).

2009. augusztus 15. - Kürthy Tamás (25)


Lezuhant mintegy 90 m-ről az ereszkedőpont általa végzett meggyengítése miatt a Torstein mászása közben történt visszaforduláskor (Dachstein-csoport, Ausztria).

2009. június 13. - X. Y. (49)
Lezuhant mintegy 80 m-t egy turistanő a ...-n való megcsúszásakor (Rax, Ausztria).

#2009. május 19. - dr. Szabó Levente


Kicsúszott kb. 7300 m-en a Manaslu mászása közben, megtalálása helyén temették el kb. 6800 m-en (Himalája, Nepál).
Részletek a 2009. évi magyar expedíciók oldalán.

2009. április 4. - X. Y. (51)
Lezuhant egy turistanő a Wachthüttlkamm egyik sziklájáról (Rax, Ausztria).

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

2008. november 2. - Kovács Natália (31)
Lezuhant a Zawrat-hágó alatti eljegesedett turistaúton (Magas-Tátra, Lengyelország).

2008. szeptember 7. - X. Y. (28)
Lezuhant egy turistanő Tirolban (Ausztria).

2008. augusztus 14. - H. L. (27)
Lezuhant a Matterhorn keleti falába tévedve 4200 m-en (Wallisi-Alpok, Svájc).

2008. május 19. - Gulybán Zsuzsanna (26)


Lezuhant május 18-án kb. 6 m magasból a kötéllel történt visszaeresztése közben a Turmstein egyik útjában, fejsérülésébe a kórházban belehalt (Rax, Ausztria).

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

2007. október 20. - Patonai Péter
Lavinabaleset a Hochschwab megmászása közben (Keleti-Alpok, Ausztria).

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

2007. február 12. - Ilku István (36)
2007. február 12. - Kopándi Béla (35)


Jégomlás sodorta le őket a falról jégmászás közben (Sappada, Olaszország).
Borsod online - Alapítótagokat vesztett a HSZJSE.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

2006. június 22. - X. Y. (25)
Lezuhant egy turistanő a havas-jeges gerincről (Magas-Tátra, Lengyelország).

2006. május 20. - Borotai Zsolt (27)


Lezuhant a kiszakadt köztesek miatt, sisak nélkül a várgesztesi szikláról (Vértes).

2006. február 20. - Erdei Anna (31)
- Szabó Attila (33)
Lavinabaleset a Gortani barlang környékén lemenetben, az első kisebb lavinából még kiszabadultak (Canin-plató, Olaszország).
Magyar Barlangi Mentőszolgálat - Emlékoldalak

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

2005. május 22. Tóth László (19)
Lezuhant a hámori szikláról önbiztosítás nélkül egy drótköteles átcsúszás bemutatója során a csigát visszahúzó kötél után kapva (Bükk).

2005. május 9. - X. Y. (...)
Lezuhant egy szombathelyi szórakozóhely tulajdonosa (..., Ausztria).

2005. március 13. - Greskovits Áron (23)
Lavinabaleset a Hochalpenstrasse hóval borított lejtőjének keresztezésekor (Grossglockner, Ausztria).

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

2003. november 30. - Tóth Csaba (23)


Lezuhant a Hochtor mászása közben, amikor a gerinc egyik sziklafelszökését megpróbálta megkerülni (Enns-völgyi Alpok, Ausztria).
A Hochtor-i hegymászó-baleset, ahogy valójában történt, Szombathelyi fiú tragédiája az Alpokban, Halálra zúzta magát az Alpokban

# 2003. november 26. - X. X. (30)
Kicsúszott a Grossglockner mászása közben 3600 m-en, a keresésére indított hegyi mentők nem találták meg a sűrű hóesésben és a lavinaveszélyes terepen (Hohe Tauern, Ausztria).

2003. november 16. - X. X. (?)
Lezuhant sziklamászás közben a Vadi-Rumban, öt nap múlva belehalt a sérüléseibe (Jordánia).

2003. június 5. - X. X. (54)
Lezuhant és életét vesztette egy 54 éves magyar állampolgárságú, de a stájerországi Liezenben élő férfi, aki hegyi túrára indult a Cousin-csúcsra, de hegymászás közben lezuhant (Ausztria).

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

#2002. augusztus 1. - Kovács Sándor (45)
Eltűnt a Dom mászása közben a gleccseren (Wallisi-Alpok, Svájc).

#2002. július 24. - Ozsváth Attila (45)


Eltűnt a Tsarak Tsa gleccseren a Drifical csúcs körzetében (Karakorum, Pakisztán).

2002. július 23. - Simics Tamás (...)
Lezuhant a Weisshorn mászása közben, a csúcs előtt visszaforduláskor kb. 500 métert csúszott a havon (Alpok, Svájc)
A Fekete Nyár! - In memoriam Simics Tamás

2002. március 26. - Pete Ferenc (48)
Gleccserhasadékba zuhant a kötélösszekötés nélküli túrázás során (Königspitze, Ausztria)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

#2001.október 18. - dr. Gárdos Sándor (38)


Lezuhant sátorállítás közben a szélviharban 7800 m-en, sírja az előretolt alaptábor közelében 6400 m-en (Mt. Everest, Himalája, Tibet).

2001. augusztus 10. - Antal Péter (24)
Egy nagy kő találta el a Hegyes-toronyról való leereszkedés után, amit a lehúzott kötél mozdított ki. Mentése közben sérülésébe belehalt (Magas-Tátra, Szlovákia).

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

2000. augusztus 17. - Párkányi Ferenc (29)
Lezuhant egy kimozduló kő miatt a Lomnici-csúcsról a Téry-kuloár felé való lemenet során (Magas-Tátra, Szlovákia).

#2000. augusztus 8. - Dékány Péter (44)


Szívelégtelenség miatt halt meg a Distaghil Shar mászása után a lejövetelkor, eltemetve 6300 m-en (Karakorum, Pakisztán).

2000. július 24. - Simorjai Tamás (18)
Lezuhant az Oszoly Delago-fal tetejéről, ahonnan kikötés nélkül biztosította a társát, aki megcsúszva őt magával rántotta (Pilis).

2000. március 16. - Bordák Balázs (25)
2000. március 16. - Hatala Levente (28)
2000. március 16. - Szerémy Szabolcs (18)
Lavinabaleset a Hochalpenstrasse hóval borított lejtőjének keresztezésekor (Grossglockner, Ausztria).

2000. március 5. - Juhász D. Zsolt (23)
Lezuhant egy kőbütyökről leugrott ereszkedőkötél miatt a Csókakő sziklájáról (Vértes).

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

1999. április 15. - Varga Zoltán (29)
Lezuhant felső biztosításos mászásból a felső, nem csavaros karabiner fölé való mászás során történt esésekor, mert az kinyílt (Hohe Wand, Ausztria).

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

#1998. augusztus 23. - Bodonyi Csaba (47)
Kicsúszott 4400 m-en (nem találták meg?) a Mont Blanc mászásakor (Alpok, Franciaország).

1998. július 21. - Balla Tamás (23)
Lezuhant a kőtömbről leugrott ereszkedő kötél miatt a Lomnici-csúcs Kartarik-kuloárjában (Magas-Tátra, Szlovákia).

1998. január 7. - Bánáti Zoltán
Lavinabaleset a Felső-Turistaúton (Magistrále) a Tupa alatti lejtő keresztezésekor (Magas-Tátra, Szlovákia).

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

1997. október 24. - dr. Farkas Zsolt (31)
Lezuhant a Markazit-torony délkeleti gerincének egyik tornyáról kötélbiztosítás nélkül való visszamászáskor (Magas-Tátra, Szlovákia).

1997. február 1. - Datner Péter (23)
Lezuhant a Hó-csúcs bivakjából (Magas-Tátra, Szlovákia).

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

1996. március 6. - Elsik Álmos (18)
Lavinabaleset február 26-án a téli hegymászó tanfolyam első napján a Zsiári-völgyben, amelyet a csoport mozgása indított el a Baranec délnyugati kuloárjában, kómás állapotban egy héttel később halt meg egy hazai kórházban (Nyugati-Tátra, Szlovákia).

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

1994. szeptember 7. - Molnár Zoltán (26)
Kicsúszott egy vezetett túrán a Mont Maudit oldalában sátorállítás közben, amikor kötél nélkül másik helyet indultak keresni (Alpok,
Franciaország).

1994. július 29. - Jakab Szilvia (19)
Lezuhant saját kötélbiztosítási hibája miatt a Kleine Zinne mászásakor (Dolomitok, Olaszország).

1994. július 24. - Csajági László (23)
Egy leguruló kő ütötte fejen hátulról az Elbrusz K csúcsa alatt, a Pasztuhov szikláknál való sátrazáskor vacsorafőzés közben (Kaukázus, Grúzia).

1994. ... - X. Y.
Lezuhant vezetett túrán a Mont Blancról való lejövetelkor az ereszkedő kötél szakadása miatt (Alpok, Franciaország)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

1992. július 22. - Juhász László (24)
Kicsúszott a Dzsantugan firnlejtőjén (Kaukázus, Grúzia).

1992. ... - Temesvári Tibor
Hegyi betegségben halt meg egy vezetett túrán a Grossglockner alatti Stüdl Hütte melletti sátrában (Hohe Tauern, Ausztria).

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

#1991. június ... - Egri Kiss Anna (28)
Eltűnt sítúrázás közben a férjével (Dietmar Proske) együtt a Piz Bernina alatti platón (Alpok, Svájc).

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

1990. ... - Glück Tibor (21)
Kicsúszott a Matterhorn Hörnli gerincén a Rote Turmnál (Wallisi-Alpok, Svájc).

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

1988. január 31. - Benedek Zoltán (23)
Lavinabaleset a Téry-menedékház alatti tófalnál, jégmászáshoz való készülődés közben (Magas-Tátra, Szlovákia).

#1988. ... - Barta József (42)
Lezuhant az Aiguillet de Pointsenot csúcsáról való leereszkedés közben, sírja Rio Gallegos temetőjében (Patagónia, Argentína).

1988. ... - X. Y.
???????

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

1986. augusztus 22. - Jancsó Zoltán (30)
1986. augusztus 22. - Pozsonyi Sándor (35)
Lezuhantak a Matterhorn keleti falába való tévedéskor (Wallisi-Alpok, Svájc).

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

#1985. május 16. - Csanádi Sándor (36)
#1985. május 16. - Greskovits Péter (33)
Eltűntek egy hirtelen kitört szélviharban a Himalchuli mászása közben (Himalája, Nepál).

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

1984. augusztus 29. - Dr. Buday Gábor (30)
Tüdőödémában meghalt az Arrow házban, mert minden áron fel akart jutni a csúcsra (Kilimandzsáró, Tanzánia).

1984. július 24. - Baranyai Péter (23)
Lezuhant, több méteres sisak nélküli ingaesés a Villa-gerincen (Magas-Tátra, Szlovákia).

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

#1983. október 22. - Jankovics László (30)
Eltűnt, a Satopanth mászása közben visszaforduláskor kicsúszott, a hatalmas havazásban és utána nem találták meg (Gahrwal-Himalája, India).

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

1982. december 28. - Lukács László (Drúz, 27)
1982. december 28. - Szép Tímea (18)
1982. december 28. - Vidics Zoltán (16)
Lavinabaleset a Gerlahfalvi-csúcs Batizfalvi-kuloárjában (Magas-Tátra, Szlovákia).
Magyar Barlangi Mentőszolgálat - Emlékoldalak.

1982. ... - X. Y.
???? mászóiskolai baleset ????

1982. február 25. - Makó László (36)
Kicsúszott éjjel egyik társa mentése közben az Elbruszon (Kaukázus, Grúzia).

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

1981. június 28. - Botond Csaba (24)
Lezuhant az esésekor kiszakad a felső köztes biztosítási pont miatt az Ökör-hát-torony mászásakor, mentés közben fejsérülésébe belehalt (Magas-Tátra, Szlovákia).

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

1980. március 8. - Beránné Horváth Anna (27)
Lavinabaleset téli hegymászó tanfolyamon, a Negoi-ház közelében egy meredek kuloárba sodorta a hó (Fogarasi-havasok, Románia).
Anna alig több mint két hónappal halt meg a férje, Berán János tragikus balesete után.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

1979. december 30. - Berán János (27)
1979. december 30. - Kókai Balázs (23)
Kicsúsztak a Weber-csúcs Szuper-direkt útjának téli átmászása után a lejövet során a Német-létrán (Magas-Tátra, Szlovákia).

#1979. ... - Mocsári Gyula (24)
Eltűnt a ...-gleccseren, ködben a Gr, Wiesbachhorn mászása közben (Hohe-Tauern, Ausztria).

1979. augusztus 3. - Szalai Ákos
Lezuhant a Matterhorn csúcsáról való lemenet során, amikor kötél nélkül betévedt a keleti falba a Solvay-kunyhó felett (Wallisi-Alpok, Svájc).

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

1977. június 3. - Bérces Csaba (26)
Leszakadt a hópárkány a Vihren csúcsára a Márvány-gerincen egyedül való túrázása során (Pirin, Bulgária).

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

1976. augusztus 5. - dr. Karlócai János (56)
Kicsúszott a Kis-Kogutáj mászása közben a firnlejtőn, szerzett sérüléseibe belehalt (Kaukázus, Grúzia).

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

1974. június 30. - dr. Fodor Judit (40)
1974. június 30. - Fodor Tamás (18)
1974. június 30. - Ladovéry Béláné (33)
1974. június 30. - Pagonyi László (46)
1974. június 30. - Pagonyi Lászlóné (33)
Kihűltek mind az öten az eltévedésük során a Negoi turistaház közelében (Fogarasi havasok, Románia).

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

1969. szeptember 14. - Iván Béla (...)
Lehullott kő találta el a Szántó kőfülke sziklamászó iskolában, a többiekkel ellentétben ő rossz irányba ugrott előle (Pilis).

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

1966. augusztus 13. - Szabadka István (23)
1966. augusztus 13. - Tóth Mihály (21)
Lezuhantak a Markazit-torony déli falán, lógva maradtak a mászókötélen (Magas-Tátra, Szlovákia).

A korábbi magyar halálos hegyi balesetek feltöltés alatt...

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

EGYÉB BALESETEK
(Feltöltés alatt)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

2010. december 27. - Nem történt nagyobb baj a Raxon
Eltévedt hótalpasok, itt is írták, itt is írták.

...

2010. január 2. - Erőss Zsolt, Hajdú Péter és Kamlusz Marcel lavinabalesete
A Kopki gerincéről lejövet az iKaland szilveszteri túráján a korábbi napok időjárása miatt kialakult terepviszonyok nagyobb óvatosságra intőnek kellett volna legyenek (Magas-Tátra, Szlovákia).

Továbbiak ...

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Összeállította: Kunos Gábor
2018 február
Nincsenek események a hónapban.

HKSCPSV1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728Közelgő Események
Nincs közelgő esemény
RSS hírforrások
Hírek átvehetőek ezen rss hírforrások használatával.
rss1.0
rss2.0
rdf
   
Ez az oldal e107 portál rendszert használ, és a GNU GPL licensz alatt lett kiadva.
Információk átvételekor kérjük megjelentetni az oldalra való hivatkozást!
A hegymászás veszélyes életforma, légy mindig felkészült!

© KOMARNICKI GYULA THSE (2009 - 2016)