Főmenü
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
Hegymászó szakirodalom
MEGJELENT! Bácskai Gusztáv - Wild Ferenc: Fogarasi-havasok


A Fogarasi-havasok viszonylag jól ismert és népszerű a magyar turisták körében, de aki eddig nyomtatott anyagot keresett róla, annak nem volt könnyű dolga. Aki pedig a sziklamászó utakra vagy a túrasízés lehetőségeire is kíváncsi volt, annak magyar nyelven szinte semmi nem állt rendelkezésére.
Ez a könyv a fenti problémákon kíván segíteni.
A hegység és a túra utak szöveges ismertetésén túl minden eddiginél részletesebb térképek és mászóút vázlatok találhatók benne, valamint további érdekességként nem kevés adalék a Fogaras turistatörténetéből.
A hegység erdélyi oldalán nyolc évszázadon át három nagyobb népcsoport élt együtt, a szász, a román és a magyar. A három kultúra hagyományai természetesen tükröződnek a Fogaras helyneveiben. Ezeknek a hagyományoknak a kölcsönös megismerés és megismertetés szellemében történõ ápolása mindegyik nyelvközösségnek feladata. A könyv ennek jegyében kitér a helynevek elemzésére, eredetére is.
Egy évszázaddal ezelőtt heves vita folyt arról a kérdésről, hogy melyik Magyarország legjelentősebb hegysége, a Magas-Tátra vagy a Fogaras (Turisták Lapja 1908/164-190, 9 képpel). A kiadvány sem folytatni, sem eldönteni nem akarja az egykori vitát, csupán a magyar hegymászóknak és turistáknak szeretne használható ismereteket adni a Déli-Kárpátok egyik legszebb hegységéről.


MEGJELENT A TÁTRA-KALAUZ 2. KÖTETE - ELFOGYOTT!
Marián Bobovèák - Marián Jacina: Výber tatranských stien
Horolezecký sprievodca, Vysoké Tatry - východná èas».


Ebben a kötetben a Varangyos-tavi-csúcs, a Hegyes-torony, a Vörös-torony, a Katalin-csúcs, a Közép-orom, a Vadász-lejtő-torony, a Kis-Sárga-fal, a Sárga-fal, a Markazit-torony, a Zöld-tavi-csúcs, a Lomnici-csúcs, a Nagy-Lomnici-torony, a Késmárki-csúcs, a Papirusz-csúcs, a Vörös-tavi-csúcs, az Englisch-csúcs, a Karbunkulus-torony, a Keleti-Zerge-torony, a Jávor-csúcs, a Jég-völgyi-tornyok falai és a Jávor-fal útjai szerepelnek.

Magyarországon csak egyesületünknél volt megvásárolható.
Az első kötetből talán még van néhány példány.
KAPCSOLAT


ÚJ: TREKKINGTÚRÁZÁS
A Cser Kiadó Fitten & Egészségesen sorozatában június végén új kötet jelent meg.
Nagy Balázs: Trekkingtúrázás Magyarországi túraútvonalak
A könyv kedvezményes áron való megvásárlási lehetősége véget ért.


Idézet a Bevezetőből: … E könyv részben elméleti útmutató a trekkingtúrázáshoz, de egyben gyakorlati útikalauz is. A hosszabb távok bejárásához segédletet adó első részt követően hegységátszelő túragyűjteményt tartalmaz minden nagyobb hazai vonulatról. Mindkét szempontból úttörő munka: közérthető összefoglalást, a gyakorlatban is jól használható útmutatást ad a trekkingek teljesítéséhez - az alapinformációktól a túlélésig -, de a magyarországi hegyvidéket átszelő, hosszú távú, "nagyhátizsákos" túrái révén is újdonság, ilyen jellegű hazai túra-összefoglalás még nem született.


ÚJ HEGYMÁSZÓ OKTATÓKÖNYV
Magyarul is megjelent a Svájci Alpin Club két kötetes hegymászó oktatókönyve a Cser Kiadó és az MHSSZ közös gondozásában.


ÚJ TÁTRAI HEGYMÁSZÓ KALAUZ - ELFOGYOTT!
Marián Bobovèák - Marián Jacina: Výber tatranských stien
Horolezecký sprievodca, Vysoké Tatry - západná èas».

A Magas-Tátra szlovák részét tárgyaló új kalauzsorozat első kötetéhez ajándékba adtuk az egyik legjobb 1:25000 Magas-Tátra GPS-es térképet (a hátulján magyar ismertetővel).


A kötetet 5 részlettérkép, 43 színes fénykép a berajzolt útvonalakkal, és 208 falrajz (topo) gazdagítja. A 206 oldalas kalauzban alábbi falak 360 útja van feldolgozva.

- Furkota-völgy: a Liptói-torony DK fala.
- Malom-pataki(Mlynica)-völgy: a Pátria NY és É falai.
- Menguszfalvi-völgy: a Sátán-karzat ÉK, a Hátsó-Bástya K és ÉK, az Ökör-hát-torony DNY, és a Simon-torony D falai.
- Omladék-völgy: a Sárkány-fal NY és DK, a Keleti-Vaskapu-csúcs DNY, a Tupa ÉNY, és az Oszterva NY falai.
- Batizfalvi-völgy: a Batizfalvi-csúcs DK és D, a Gerlachfalvi-csúcs DNY falai.
- Felkai-völgy: az Elülső-Gránátfal-bástya ÉNY, NY és DNY, és a Nagy-Gránátfal-bástya DNY falai.
- Poduplaszki-völgy: a Ruman-csúcs ÉK, a Kacsa-völgyi-Barát É, a Vaskapu-torony É, a Ganek-karzat É, ÉNY és NY, a Puszta-őrtorony ÉK és É, a Molnárka K, és a Kis-Molnár K, ÉK és ÉNY falai.

A kalauz szlovák nyelvű, de a falak megközelítési és lejöveteli útjai angolul is le vannak írva.
A szerzők sok utat újra másztak, pontosították a falrajzok többségét és a fényképeken az utak vonalvezetését. Egyesületünkön keresztül a szerzőknek elküldhetők az esetleges hibajavítások.
A kalauz szlovák nyelvű, de a falak megközelítési és lejöveteli útjai angolul is le vannak írva.
A szerzők sok utat újra másztak, pontosították a falrajzok többségét és a fényképeken az utak vonalvezetését. Egyesületünkön keresztül a szerzőknek elküldhetők az esetleges hibajavítások.
A 2. kötet (a keleti rész első része) várhatóan júliusban jelenik meg. Szerkesztik a harmadik és a negyedik köteteket is (a nyugati és a keleti rész folytatásai), melyekben az előzőekből kimaradt falak leírásait fogjuk kapni.

ELADÓ KÖNYVEK
- Adam Piechowski: A Tátra főgerince (a négykötetes kalauz ismertetőjét lásd lentebb)
- Magyar Hegyisport és Turista Enciklopédia egy szerzői példánya (kívánságra dedikálva)

ANTIKVÁR HEGYMÁSZÓ ÉS TURISTA KÖNYVEK
A lista EZEN AZ OLDALON TALÁLHATÓ

MÉG KAPHATÓ néhány példány két Magyarországon kereskedelmi forgalomba nem került könyv egyikéből:
- Ernst Hochberger: Die Nahmen der Hohen Tatra in vier Sprachen - Herkunft und Bedeutung
(A Magas-Tátra nevei négy nyelven - A nevek eredete és jelentése)
(Karlsruhe, 2007., 404 p.)

Függelékében a régi Tátra-feltárók, a hegységgel kapcsolatos híres személyek és a jelenlegi kutatók, kalauzírók életrajzi adataival.
Ez Klaus Gattinger 2005-ben magyarul is megjelent könyvének tartalmas kiegészítése!
Mindössze 20 példány érkezett hozzánk, és már CSAK NÉHÁNY VAN BELŐLE.

- Anton Klipp: Die Hohe Tatra und der Karpathenverein
(Karlsruhe, 2006., Karpathendeutsches Kulturwerk Slovakei, 232 p.)

A Magas-Tátra feltárásának története, a vele kapcsolatos kutatók életrajzával.
Mindössze 20 darab érkezett hozzánk. Az UTOLSÓ ALÁÍRT PÉLDÁNY IS ELKELT!
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

RÉGEBBI AJÁNLATOK:

2008. márciusában jelent meg a HEGYVILÁG utolsó (a harmadik) száma.
Továbbra is működik viszont a HEGYVILÁG outdoor honlap.

A magas-tátrai síelés történetéről egy szlovák 50 perces DVD (Ly¾e a hory) jelent meg (magyar feliratozással is), ami kapható lesz a február 28-án kezdődő Utazás kiállításon is.
A történetről könyvet is kiadtak Szlovákiában.

Dr. Kenneth Kamler: Orvos az Everesten
Bp., 2007., Kelly, 244 oldal (kemény táblás kötésben)
Forgalmazza a LIBRI, TARTALOM és olcsóbb internetes megrendelés.
Az 1996. tavaszi hegymászószezonra úgy emlékszik a világ, mint e veszélyes sport történetének egyik legtragikusabb idényére. Számos beszámoló született az 1996. május 10-én a Mount Everesten történt eseményekről, amelyek megpróbálták feltárni a 7 hegymászó
halálához vezető okokat, és egyben közel hozták a mindennapok emberéhez is ezt a veszélyes, de gyönyörű sportot. Szomorú, de igaz: az 1996-os Everest-tragédia, vagyis 7 ember halála irányította rá a szélesebb közvélemény figyelmét is a hegymászásra. Világszerte milliók olvasták és olvassák a témával kapcsolatos könyveket, nézik a könyvek filmfeldolgozásait, és közülük sokan indulnak el a hegyek felé, hogy aztán ott olyan kalandok, sikerek és tragédiák részesei legyenek, amelyekre az 1996-os eseményekről szóló izgalmas, drámai beszámolók nélkül soha nem került volna sor. Ebben a könyvben az a résztvevő osztja meg az olvasókkal a hegymászással, azon belül pedig az 1996-os tragédiával kapcsolatos gondolatait, aki talán a leginkább fel tudta mérni a magashegyi mászással kapcsolatos veszélyeket: a tragédiában érintett egyik expedíció orvosa. Dr. Kenneth Kamler számos magashegyi expedícióban vett részt hegymászóként és orvosként, ám õ sem tudta megakadályozni a 8000 méter feletti magasságban egyik óráról a másikra kibontakozó tragédiát. Szenvedélyes és alapos beszámolója az események olyan részleteire világít rá, amelyek a témával kapcsolatban eddig magyar nyelven megjelent könyvekből kimaradtak. Könyve az angol nyelven történt megjelenés óta a nemzetközi hegymászó-irodalom egyik legtöbbet forgatott alapművévé, a biztonságos hazaérkezést is célul kitűző hegymászók kötelező olvasmányává vált.

MEGJELENT a Kőszikláról kősziklára című könyv
Achille Ratti, a későbbi XI. Pius pápa írásai alpesi hegymászótúráiról
Az eredeti olasz kiadásból fordította Kisné Cseh Éva
Szakmai bevezetővel ellátta: Kis Domokos Dániel
(Budapest, 2007., Új ember Kiadó, 111 oldal)

MEGJELENT Steve Long: A sziklamászás kézikönyve
A biztonságos és izgalmas sziklamászás átfogó útmutatója.
A sziklamászás kézikönyve bemutatja az olvasónak a sziklamászás alapjait, igyekszik élvezetesebbé tenni ezt a sportot, és segítséget nyújt technikánk fejlesztésében és önbizalmunk növelésében, hogy a kötetből megismert tippeknek és módszereknek köszönhetően újabb és újabb kihívásoknak vághassunk neki.
A kezdők megismerhetik a sport alapjait, a haladók pedig új technikákat és taktikai fogásokat sajátíthatnak el, hiszen Steve Long minden sziklamászónak ötleteket nyújt arra, hogyan hozhatnák ki a legtöbbet magukból.
Ez a gyakorlatokat és edzőprogramokat egyesítő útmutató közérthető stílusban, több mint 350 színes fénykép és világos ábrák segítségével tárja fel a sziklamászás különféle aspektusait.
Ízelítő a kötet témáiból:
- A megfelelő sziklamászó felszerelés kiválasztása
- A fogások és technikák gyakorlása
- A nehéz terepekkel való megbirkózás stratégiái
- A vészhelyzetben alkalmazott biztonsági eljárások
- Energiánk és egészségünk megőrzése, erőnlétünk fejlesztése
- A világ legjobb sziklamászó terepeinek felfedezése
Steve Long képzett mászó-oktatóként és nemzetközi hegyi vezetőként már szinte minden kontinens mászóterepeivel megismerkedett. Long a nagy-britanniai Hegyivezető-képzési Központ vezetőjeként tevékenykedik, emellett számos cikke jelent meg például a Mountain, az On the Edge, a Climber, a Summit és a Going Places magazinokban, emellett több könyvnek volt társszerzője.
Forgalmazza a LIBRI.
(Forrás: Outdoor Online, a könyv borítójának képével)

Nemrégiben jelent meg Stefano Ardito: A felhők között - A világ legmagasabb csúcsai
A BOOKLINE-nál megvásárolható!

2007. december közepétől HEGYVILÁG címmel új hegymászó témájú magazin kapható az újságárusoknál és túraboltokban.
Részletek a folyóirat honlapján HEGYVILÁG


MEGJELENT! ADAM PIECHOWSKI: A TÁTRA FŐGERINCE

(Lengyelországban a kalauznak még csak az 1. kötetet adták ki.)
Túrázás ill. mászás végig a Liptói(Nyugati)-Tátra, a Magas-Tátra és a Bélai-Tátra főgerincén.
Az egyes kötetek tartalma:
1. a főgerinc bejárása NY - K irányban
2. a főgerinc bejárása K - NY irányban
3. a főgerincről levezető utak, bivakok
4. általános tudnivalók, érdekességek.


A kalauz mindössze 500(!) példányban jelent meg. Akit érdekel vegye meg minél előbb, mert a kalauz iránt a túrázók között is nagy az érdeklődés!

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *Kategria: Szakirodalom rta: Adminisztrátor 2012. szeptember 13. csütörtök - 09:00:00 [ Hozzszls kikapcsolva ] Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumban
2024 július
Nincsenek események a hónapban.

HKSCPSV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031Közelgő Események
Nincs közelgő esemény
RSS hírforrások
Hírek átvehetőek ezen rss hírforrások használatával.
rss1.0
rss2.0
rdf
   
Ez az oldal e107 portál rendszert használ, és a GNU GPL licensz alatt lett kiadva.
Komarnicki.hu a Facebookon. - Adatvédelmi nyilatkozat.
Információk átvételekor kérjük megjelentetni az oldalra való hivatkozást!
A hegymászás veszélyes életforma, légy mindig felkészült!

© komarnicki.hu (2006-2024)