Főmenü
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
Hegymászó szakirodalom
MEGJELENT! Bácskai Gusztáv - Wild Ferenc: Fogarasi-havasok


A Fogarasi-havasok viszonylag jól ismert és népszerű a magyar turisták körében, de aki eddig nyomtatott anyagot keresett róla, annak nem volt könnyű dolga. Aki pedig a sziklamászó utakra vagy a túrasízés lehetőségeire is kíváncsi volt, annak magyar nyelven szinte semmi nem állt rendelkezésére.
Ez a könyv a fenti problémákon kíván segíteni.
A hegység és a túra utak szöveges ismertetésén túl minden eddiginél részletesebb térképek és mászóút vázlatok találhatók benne, valamint további érdekességként nem kevés adalék a Fogaras turistatörténetéből.
A hegység erdélyi oldalán nyolc évszázadon át három nagyobb népcsoport élt együtt, a szász, a román és a magyar. A három kultúra hagyományai természetesen tükröződnek a Fogaras helyneveiben. Ezeknek a hagyományoknak a kölcsönös megismerés és megismertetés szellemében történõ ápolása mindegyik nyelvközösségnek feladata. A könyv ennek jegyében kitér a helynevek elemzésére, eredetére is.
Egy évszázaddal ezelőtt heves vita folyt arról a kérdésről, hogy melyik Magyarország legjelentősebb hegysége, a Magas-Tátra vagy a Fogaras (Turisták Lapja 1908/164-190, 9 képpel). A kiadvány sem folytatni, sem eldönteni nem akarja az egykori vitát, csupán a magyar hegymászóknak és turistáknak szeretne használható ismereteket adni a Déli-Kárpátok egyik legszebb hegységéről.


MEGJELENT A TÁTRA-KALAUZ 2. KÖTETE - ELFOGYOTT!
Marián Bobovèák - Marián Jacina: Výber tatranských stien
Horolezecký sprievodca, Vysoké Tatry - východná èas».


Ebben a kötetben a Varangyos-tavi-csúcs, a Hegyes-torony, a Vörös-torony, a Katalin-csúcs, a Közép-orom, a Vadász-lejtő-torony, a Kis-Sárga-fal, a Sárga-fal, a Markazit-torony, a Zöld-tavi-csúcs, a Lomnici-csúcs, a Nagy-Lomnici-torony, a Késmárki-csúcs, a Papirusz-csúcs, a Vörös-tavi-csúcs, az Englisch-csúcs, a Karbunkulus-torony, a Keleti-Zerge-torony, a Jávor-csúcs, a Jég-völgyi-tornyok falai és a Jávor-fal útjai szerepelnek.

Magyarországon csak egyesületünknél volt megvásárolható.
Az első kötetből talán még van néhány példány.
KAPCSOLAT


ÚJ: TREKKINGTÚRÁZÁS
A Cser Kiadó Fitten & Egészségesen sorozatában június végén új kötet jelent meg.
Nagy Balázs: Trekkingtúrázás Magyarországi túraútvonalak
A könyv kedvezményes áron való megvásárlási lehetősége véget ért.


Idézet a Bevezetőből: … E könyv részben elméleti útmutató a trekkingtúrázáshoz, de egyben gyakorlati útikalauz is. A hosszabb távok bejárásához segédletet adó első részt követően hegységátszelő túragyűjteményt tartalmaz minden nagyobb hazai vonulatról. Mindkét szempontból úttörő munka: közérthető összefoglalást, a gyakorlatban is jól használható útmutatást ad a trekkingek teljesítéséhez - az alapinformációktól a túlélésig -, de a magyarországi hegyvidéket átszelő, hosszú távú, "nagyhátizsákos" túrái révén is újdonság, ilyen jellegű hazai túra-összefoglalás még nem született.


ÚJ HEGYMÁSZÓ OKTATÓKÖNYV
Magyarul is megjelent a Svájci Alpin Club két kötetes hegymászó oktatókönyve a Cser Kiadó és az MHSSZ közös gondozásában.


ÚJ TÁTRAI HEGYMÁSZÓ KALAUZ - ELFOGYOTT!
Marián Bobovèák - Marián Jacina: Výber tatranských stien
Horolezecký sprievodca, Vysoké Tatry - západná èas».

A Magas-Tátra szlovák részét tárgyaló új kalauzsorozat első kötetéhez ajándékba adtuk az egyik legjobb 1:25000 Magas-Tátra GPS-es térképet (a hátulján magyar ismertetővel).


A kötetet 5 részlettérkép, 43 színes fénykép a berajzolt útvonalakkal, és 208 falrajz (topo) gazdagítja. A 206 oldalas kalauzban alábbi falak 360 útja van feldolgozva.

- Furkota-völgy: a Liptói-torony DK fala.
- Malom-pataki(Mlynica)-völgy: a Pátria NY és É falai.
- Menguszfalvi-völgy: a Sátán-karzat ÉK, a Hátsó-Bástya K és ÉK, az Ökör-hát-torony DNY, és a Simon-torony D falai.
- Omladék-völgy: a Sárkány-fal NY és DK, a Keleti-Vaskapu-csúcs DNY, a Tupa ÉNY, és az Oszterva NY falai.
- Batizfalvi-völgy: a Batizfalvi-csúcs DK és D, a Gerlachfalvi-csúcs DNY falai.
- Felkai-völgy: az Elülső-Gránátfal-bástya ÉNY, NY és DNY, és a Nagy-Gránátfal-bástya DNY falai.
- Poduplaszki-völgy: a Ruman-csúcs ÉK, a Kacsa-völgyi-Barát É, a Vaskapu-torony É, a Ganek-karzat É, ÉNY és NY, a Puszta-őrtorony ÉK és É, a Molnárka K, és a Kis-Molnár K, ÉK és ÉNY falai.

A kalauz szlovák nyelvű, de a falak megközelítési és lejöveteli útjai angolul is le vannak írva.
A szerzők sok utat újra másztak, pontosították a falrajzok többségét és a fényképeken az utak vonalvezetését. Egyesületünkön keresztül a szerzőknek elküldhetők az esetleges hibajavítások.
A kalauz szlovák nyelvű, de a falak megközelítési és lejöveteli útjai angolul is le vannak írva.
A szerzők sok utat újra másztak, pontosították a falrajzok többségét és a fényképeken az utak vonalvezetését. Egyesületünkön keresztül a szerzőknek elküldhetők az esetleges hibajavítások.
A 2. kötet (a keleti rész első része) várhatóan júliusban jelenik meg. Szerkesztik a harmadik és a negyedik köteteket is (a nyugati és a keleti rész folytatásai), melyekben az előzőekből kimaradt falak leírásait fogjuk kapni.

ELADÓ KÖNYVEK
- Adam Piechowski: A Tátra főgerince (a négykötetes kalauz ismertetőjét lásd lentebb)
- Magyar Hegyisport és Turista Enciklopédia egy szerzői példánya (kívánságra dedikálva)

ANTIKVÁR HEGYMÁSZÓ ÉS TURISTA KÖNYVEK
A lista EZEN AZ OLDALON TALÁLHATÓ

MÉG KAPHATÓ néhány példány két Magyarországon kereskedelmi forgalomba nem került könyv egyikéből:
- Ernst Hochberger: Die Nahmen der Hohen Tatra in vier Sprachen - Herkunft und Bedeutung
(A Magas-Tátra nevei négy nyelven - A nevek eredete és jelentése)
(Karlsruhe, 2007., 404 p.)

Függelékében a régi Tátra-feltárók, a hegységgel kapcsolatos híres személyek és a jelenlegi kutatók, kalauzírók életrajzi adataival.
Ez Klaus Gattinger 2005-ben magyarul is megjelent könyvének tartalmas kiegészítése!
Mindössze 20 példány érkezett hozzánk, és már CSAK NÉHÁNY VAN BELŐLE.

- Anton Klipp: Die Hohe Tatra und der Karpathenverein
(Karlsruhe, 2006., Karpathendeutsches Kulturwerk Slovakei, 232 p.)

A Magas-Tátra feltárásának története, a vele kapcsolatos kutatók életrajzával.
Mindössze 20 darab érkezett hozzánk. Az UTOLSÓ ALÁÍRT PÉLDÁNY IS ELKELT!
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

RÉGEBBI AJÁNLATOK:

2008. márciusában jelent meg a HEGYVILÁG utolsó (a harmadik) száma.
Továbbra is működik viszont a HEGYVILÁG outdoor honlap.

A magas-tátrai síelés történetéről egy szlovák 50 perces DVD (Ly¾e a hory) jelent meg (magyar feliratozással is), ami kapható lesz a február 28-án kezdődő Utazás kiállításon is.
A történetről könyvet is kiadtak Szlovákiában.

Dr. Kenneth Kamler: Orvos az Everesten
Bp., 2007., Kelly, 244 oldal (kemény táblás kötésben)
Forgalmazza a LIBRI, TARTALOM és olcsóbb internetes megrendelés.
Az 1996. tavaszi hegymászószezonra úgy emlékszik a világ, mint e veszélyes sport történetének egyik legtragikusabb idényére. Számos beszámoló született az 1996. május 10-én a Mount Everesten történt eseményekről, amelyek megpróbálták feltárni a 7 hegymászó
halálához vezető okokat, és egyben közel hozták a mindennapok emberéhez is ezt a veszélyes, de gyönyörű sportot. Szomorú, de igaz: az 1996-os Everest-tragédia, vagyis 7 ember halála irányította rá a szélesebb közvélemény figyelmét is a hegymászásra. Világszerte milliók olvasták és olvassák a témával kapcsolatos könyveket, nézik a könyvek filmfeldolgozásait, és közülük sokan indulnak el a hegyek felé, hogy aztán ott olyan kalandok, sikerek és tragédiák részesei legyenek, amelyekre az 1996-os eseményekről szóló izgalmas, drámai beszámolók nélkül soha nem került volna sor. Ebben a könyvben az a résztvevő osztja meg az olvasókkal a hegymászással, azon belül pedig az 1996-os tragédiával kapcsolatos gondolatait, aki talán a leginkább fel tudta mérni a magashegyi mászással kapcsolatos veszélyeket: a tragédiában érintett egyik expedíció orvosa. Dr. Kenneth Kamler számos magashegyi expedícióban vett részt hegymászóként és orvosként, ám õ sem tudta megakadályozni a 8000 méter feletti magasságban egyik óráról a másikra kibontakozó tragédiát. Szenvedélyes és alapos beszámolója az események olyan részleteire világít rá, amelyek a témával kapcsolatban eddig magyar nyelven megjelent könyvekből kimaradtak. Könyve az angol nyelven történt megjelenés óta a nemzetközi hegymászó-irodalom egyik legtöbbet forgatott alapművévé, a biztonságos hazaérkezést is célul kitűző hegymászók kötelező olvasmányává vált.

MEGJELENT a Kőszikláról kősziklára című könyv
Achille Ratti, a későbbi XI. Pius pápa írásai alpesi hegymászótúráiról
Az eredeti olasz kiadásból fordította Kisné Cseh Éva
Szakmai bevezetővel ellátta: Kis Domokos Dániel
(Budapest, 2007., Új ember Kiadó, 111 oldal)

MEGJELENT Steve Long: A sziklamászás kézikönyve
A biztonságos és izgalmas sziklamászás átfogó útmutatója.
A sziklamászás kézikönyve bemutatja az olvasónak a sziklamászás alapjait, igyekszik élvezetesebbé tenni ezt a sportot, és segítséget nyújt technikánk fejlesztésében és önbizalmunk növelésében, hogy a kötetből megismert tippeknek és módszereknek köszönhetően újabb és újabb kihívásoknak vághassunk neki.
A kezdők megismerhetik a sport alapjait, a haladók pedig új technikákat és taktikai fogásokat sajátíthatnak el, hiszen Steve Long minden sziklamászónak ötleteket nyújt arra, hogyan hozhatnák ki a legtöbbet magukból.
Ez a gyakorlatokat és edzőprogramokat egyesítő útmutató közérthető stílusban, több mint 350 színes fénykép és világos ábrák segítségével tárja fel a sziklamászás különféle aspektusait.
Ízelítő a kötet témáiból:
- A megfelelő sziklamászó felszerelés kiválasztása
- A fogások és technikák gyakorlása
- A nehéz terepekkel való megbirkózás stratégiái
- A vészhelyzetben alkalmazott biztonsági eljárások
- Energiánk és egészségünk megőrzése, erőnlétünk fejlesztése
- A világ legjobb sziklamászó terepeinek felfedezése
Steve Long képzett mászó-oktatóként és nemzetközi hegyi vezetőként már szinte minden kontinens mászóterepeivel megismerkedett. Long a nagy-britanniai Hegyivezető-képzési Központ vezetőjeként tevékenykedik, emellett számos cikke jelent meg például a Mountain, az On the Edge, a Climber, a Summit és a Going Places magazinokban, emellett több könyvnek volt társszerzője.
Forgalmazza a LIBRI.
(Forrás: Outdoor Online, a könyv borítójának képével)

Nemrégiben jelent meg Stefano Ardito: A felhők között - A világ legmagasabb csúcsai
A BOOKLINE-nál megvásárolható!

2007. december közepétől HEGYVILÁG címmel új hegymászó témájú magazin kapható az újságárusoknál és túraboltokban.
Részletek a folyóirat honlapján HEGYVILÁG


MEGJELENT! ADAM PIECHOWSKI: A TÁTRA FŐGERINCE

(Lengyelországban a kalauznak még csak az 1. kötetet adták ki.)
Túrázás ill. mászás végig a Liptói(Nyugati)-Tátra, a Magas-Tátra és a Bélai-Tátra főgerincén.
Az egyes kötetek tartalma:
1. a főgerinc bejárása NY - K irányban
2. a főgerinc bejárása K - NY irányban
3. a főgerincről levezető utak, bivakok
4. általános tudnivalók, érdekességek.


A kalauz mindössze 500(!) példányban jelent meg. Akit érdekel vegye meg minél előbb, mert a kalauz iránt a túrázók között is nagy az érdeklődés!

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *Kategria: Szakirodalom rta: Adminisztrátor 2012. szeptember 13. csütörtök - 09:00:00 [ Hozzszls kikapcsolva ] Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumban
2020 augusztus
Nincsenek események a hónapban.

HKSCPSV

12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Közelgő Események
Nincs közelgő esemény
RSS hírforrások
Hírek átvehetőek ezen rss hírforrások használatával.
rss1.0
rss2.0
rdf
   
Ez az oldal e107 portál rendszert használ, és a GNU GPL licensz alatt lett kiadva.
Komarnicki.hu a Facebookon. - Adatvédelmi nyilatkozat.
Információk átvételekor kérjük megjelentetni az oldalra való hivatkozást!
A hegymászás veszélyes életforma, légy mindig felkészült!

© KOMARNICKI GYULA THSE (2006-2020)