Főmenü
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
Félretájékoztatások az elért magyar nyolcezres csúcsokkal kapcsolatban
Remélhetőleg vége a félretájékoztatásoknak a magyarok által elért nyolcezres csúcsokat illetően!


Klein Dávid 2016. május 12-én tartott Annapurna sajtótájékoztatójáról megjelent, az MTI-től átvett hírek erre most ugyan nem tértek ki, de egy külön nyilatkozatában már helyesen említi a Shisha Pangma főcsúcsának hiányát.
"A magyar expedíciós mászók eredménysorából még hiányzik a Sisapangma főcsúcsa, a K2, az Everest palack nélküli megmászása és az, hogy ne csak feljussunk, hanem vissza is térjünk a Kancsendzöngáról." (Magyar Nemzet Online)

Nemrég azonban még más volt a helyzet...

Továbbra is félretájékoztatás van a magyarok által elért nyolcezres csúcsokat illetően

Az Annapurnára történt indulása kapcsán ismét lehozták a vélhetőleg nem valós információt.
Klein Dávid idei vállalkozásának fő támogatója, a Johnnie Walker hazai képviselete 2016. március 10-én közölte az MTI-vel a hírt, hogy másnap útnak indul. Ebben is szerepelt, hogy "A világ tizennégy 8000 méter feletti csúcsából eddig csak az Annapurnán és a K2-n nem járt még magyar hegymászó".

2016. március 12-én Klein Dávid oldalára is kikerült a hír - Kezdetét vette a Johnnie Walker Annapurna Expedíció, amelynek lábjegyzetében szerepel a hiánnyal kapcsolatos véleménye, bár az sem teljesen pontos.
"Klein Dávid szerint a magyar expedíciós hegymászás előtt a következő feladatok állnak még:
...A Shishapangma főcsúcsának elérése palack nélkül. (Mert a 87-es magyar expedíció csúcsmászói csak a Central Peak nevű előcsúcsig jutottak, akkoriban a hegy megmászásaként ismertek el.)
"
Az ott mellékelt Annapurna (azóta már nem elérhető) sajtóanyag viszont erről nem tájékoztatta az olvasóját.

2016. március 11-én Pintér László a Mozgásvilágban leadott cikkében ugyan helyesen tüntette fel, hogy mely nyolcezres csúcsok vannak még hátra a magyaroknak, de még ez sem teljesen pontos.

Az Annapurna megmászása után újabb sajtóanyag került közlésre Klein Dávid honlapján, amely szerint:
A Johnnie Walker Annapurna Expedíció különlegessége, hogy a világ tizennégy 8000 méter feletti csúcsából eddig kettőn nem járt még magyar hegymászó: az Annapurnán és a K2-n, így Dávidnak köszönhetően már csak egy magyarok által még nem érintett nyolcezres csúcs maradt.
Tehát továbbra is félretájékoztatás van.

Korábban is szó volt róla:
Félretájékoztatás van a magyarok által elért nyolcezres csúcsokat illetően


Klein Dávid sikeres Manaslu vállalkozásának sajtótájékoztatóján ismét a média látókörébe került, hogy hány ilyen magasságú csúcson jártak már magyar állampolgárságú hegymászók, és melyek vannak még hátra Földünk 14 nyolcezer méternél magasabb csúcsa közül.

A sajtótájékoztatón az alábbi kijelentés nem teljesen úgy hangzott el, ugyanis később egy hangfelvételről lejegyzésre került a szövegkörnyezet is.

Az MTI híradásában, amit sokan mások is átvettek 2015. október 20-án (pl. MTI híradásában), csak ennyi jelent meg:
"A magyar magashegyi hegymászási eredményekről elmondta, hogy a tizennégy nyolcezres csúcsból tizenkettőn már járt magyar állampolgár, mára csupán az Annapurna és a K2 maradt hátra." A továbbiakban elhangzottakat az újságírók lényegtelennek tartották.

Nos, ha a 8000-es csúcsokkal kapcsolatban a 14-es szám van leírva, akkor egyértelműen azok főcsúcsait kell érteni alatta, mert pontosan ennyi van. Viszont vannak közöttük olyanok is, amelyek egy vagy több 8000 méter feletti mellékcsúccsal is rendelkeznek, illetve van ún. előcsúcsuk. Ilyenek a Kancsendzönga, a Lhotse, az Annapurna és a Shisha Pangma mellékcsúcsai, illetve a Manaslu és a Broad Peak előcsúcsai.

Már több esetben kellett a pontosítani az ezzel kapcsolatos híradásokat. Ugyanis amikor 1987-ben először jutottak magyar hegymászók 8000-es csúcsra, az valószínűleg a 8008 m-es Central-Peak volt és nem a Shisha Pangma 8027 m-es főcsúcsa. A központi mellékcsúcsról még egy hosszú, kitett gerincen - amelyen már több ember is életét vesztette - kell átmászni a főcsúcsra, de ezt akkor a mieink valószínűleg nem tették meg. A későbbi években még voltak próbálkozások a "csorba" kiköszörülésére, köztük volt Klein Dávid is, aki szintén ismeri ezt a "hiányosságot".

Tehát valószínűleg nem felel meg a valóságnak továbbra sem, hogy "mára csupán az Annapurna és a K2 maradt hátra", amit korábban a "Magyarok a világ nyolcezresein" vállalkozás is így kommunikált, mert a célja elérésének érdekében a Shisha Pangma főcsúcsát magyar részről már megmászottnak tekintette.

Viszont a fentebbi híradásban már helyesen szerepel, hogy "Klein Dávid a 2013-ban a Kancsendzöngán elhunyt Erőss Zsolt után a második magyar, aki felért a Manaszlu csúcsára". Ugyanis a 2009. évi expedíció eredményének az illetékes helyen történt lejelentésével ellentétben Barna Dániel csak a csúcsgerincre ment fel Erőss Zsolt tanácsára, a meglehetősen kitett terepen megközelíthető főcsúcsára nem, ami a saját elmondása szerint is így történt.

Az MTI hírében vannak még egyéb pontatlanságok is, de ettől most tekintsünk el.

A VALÓS ÁLLAPOT A 8000-ES ÖSSZEÁLLÍTÁS, kérjük ezt használni a hivatkozásoknál!

2024 június
Nincsenek események a hónapban.

HKSCPSV

12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Közelgő Események
Nincs közelgő esemény
RSS hírforrások
Hírek átvehetőek ezen rss hírforrások használatával.
rss1.0
rss2.0
rdf
   
Ez az oldal e107 portál rendszert használ, és a GNU GPL licensz alatt lett kiadva.
Komarnicki.hu a Facebookon. - Adatvédelmi nyilatkozat.
Információk átvételekor kérjük megjelentetni az oldalra való hivatkozást!
A hegymászás veszélyes életforma, légy mindig felkészült!

© komarnicki.hu (2006-2024)