Főmenü
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
Hegyi balesetek
Ezen a helyen emlékezünk meg a hegyek magyar áldozatairól.
MINDEN ESETBŐL OKULNI LEHET, SŐT - KELL! A lentebbi szomorú névsor nem teljes, azok szerepelnek itt, akikről tudomásunk van illetve megosztották velünk.

MEGEMLÉKEZÉSEK:

2019. október 31-én 18 órakor került fel az obeliszkre Horváth Tibor emléktábjája Szemlő-hegyi-barlang feletti szimbolikus temetőkertben († eltűnt az Annapurnán).
Évente november utolsó hétvégéjén Kegyeleti Emléktúra a Vaskapu sziklához.

HAZAI HEGYMÁSZÓ EMLÉKHELYEK:


A Vaskapu sziklán 1929. augusztus 4-én avatta fel a Magyar Turista Egyesület Zsigmondy Társasága névadójuk, Dr. Zsigmondy Emil (Bécs, 1861. augusztus 11. - 1885. augusztus 6., Meije, Dauphiné-Alpok) emléktábláját, ahol régebben hagyományosan minden év szeptember utolsó vasárnapján voltak koszorúzással egybekötött megemlékezések.


A Szemlő-hegyi-barlang feletti szimbolikus temetőkertben áll a nem hazai földben nyugvó magyar hegymászó áldozatok emlékköve, amit Dékány Péter halála után Ozsváth Attila választott ki a süttői kőbányában, de a felállítását már nem érte meg. Az ő emlékükre a halottak napja körüli napokban gyúlnak itt mécsesek:

Dr. Zsigmondy Emil, Jankovics László, Csanádi Sándor, Greskovits Péter, Barta József, Egri Kis Anna, Bodonyi Csaba, Dékány Péter, Dr. Gárdos Sándor, Ozsváth Attila, Dr. Szabó Levente, Kovács Sándor, dr. Csizmadia Péter, Mikolovits Veronika, Pechtol Balázs, Tolnay Katalin, Várkonyi László, Horváth Tibor, Kiss Péter, Erőss Zsolt, Győrffy Ákos, Suhajda Szilárd.

MOTTÓ:
"A hegyeknek megvan hozzá a hatalmuk, hogy birodalmukba szólítsanak bennünket. Hány meg hány barátunk maradt ott mindörökre, aki lobogó lelkével a magasságot áhította! Ne feledjük a hegymászókat, akik soha többé nem térnek vissza a hegyek csúcsairól!" (Anatolij Bukrejev)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

HALÁLOS MAGYAR HEGYI BALESETEK
(A szomorú névsor nem teljes, a #-jelöltek nem hazai földben nyugszanak.)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

2019

Szerkesztés alatt...

2018

Szerkesztés alatt...

2017

Szerkesztés alatt...

2016

Szerkesztés alatt...

2015


Bad Kleinkirchheim, Ausztria - Karintia
2015. január 25. - X. Y. (32)
Lavina temette el az egyedül járó turistát
Egy napig keresték azt a 32 éves magyar férfit, akinek január 25-én veszett nyoma Ausztriában, a karintiai Bad Kleinkirchheimnél. Este nem ért vissza egy túráról és telefonja sem csörgött ki, így szállásadója riadóztatta a mentőket. Éjjel egy óráig folytatták a keresést, majd 26-án reggel újra kezdték.
Ekkorra világossá vált, hogy lavina temette be a férfit, a hatóságok a telefonja hálózati adatai nyomán próbáltak rábukkanni, amiből kiderült, hogy utoljára délután kettőkor adott életjelet, amikor édesanyját hívta. A hegyimentők különösen óvatosan kutattak a férfi után a hóban, mert abban reménykedtek, hogy a hó alatt egy üregben életben lehet. Amikor rátaláltak, kiderült, hogy ez nem így volt, megfulladt a hótömeg alatt.
A mentésben száz hegyimentő vett részt, akiket tűzoltók, mentőkutyák és rendőrkutyák segítettek. Az osztrák belügyminisztérium hőkamerás helikoptert küldött.
Ez volt az idei szezon első halálos lavinabalesete Karintiában. A férfi az ORF híradása szerint gyakorlott sportember volt, karácsony óta dolgozott Bad Kleinkirchheimben.

2014

Pamír, Kirgizisztán
2014. július 20. - Nagy Ferenc (53)
Kicsúszott snowboarddal a Lenin-csúcson. Az ismert győri építőipari vállalkozót néhány éve kezdte el érdekelni a hegyek világa és a téli sportok. Egy helyi vezetővel és három magyar társa közül az egyikkel indultak a csúcsra, de 6400 m-ről visszafordultak. A már jó ideje nem használt nyeregtáborban deponált deszkájához visszatérve elvált a többiektől és azzal kísérelte meg a lesiklást az északi hegyoldalon 6000 m-ről. A jégletörésekkel és gleccserhasadékokkal szabdalt lejtő alján súlyosan összetörve találták meg 5700 m-en, ahonnan a helyiek leszállították.
A kisalfold.hu cikke, amit a többi hírportál is átvett.

Júliai-Alpok, Szlovénia
2014. július 3. - Barabás-Vanyovszki Kálmán (37)
Kicsúszott június 29-én a Triglav (2864 m) csúcsáról a Tominšek-úton visszatérőben, már az alsó menedékház közelében és kb. 200 métert sodródott a sziklás meredek hegyoldalon. Helikopterrel a ljubljanai kórházba szállították, ahol július 3-án súlyos fejsérüléseibe belehalt. A férfi balesetének körülményeiről még nem lehet többet tudni.
Kapcsolódó hír volt:
Egy hét múlva ugyanitt egy 55 éves horvát férfi is életét vesztette. Két héten belül hárman csúsztak meg és szenvedtek halálos balesetet, az év eleje óta pedig tizenketten haltak meg a szlovéniai hegyekben. A szlovén rendőrség ezért felszólította a hegymászókat és a gyalogtúrázókat, hogy kellő felszereléssel induljanak útnak, és tanúsítsák a lehető legnagyobb figyelmet. "A cél ne a hegyre való feljutás, hanem az onnét való visszatérés legyen!"

2013

Románia, Biharfüred
2013. szeptember 22. - X. Y. (32)
Lezuhant egy 40 méter mély szakadékba a debreceni túrázó a Bohogyó-vízesés közelében este 6 óra körül, miután társaival elhagyta a jelzett turistautat és egy másik, az eredetinél is veszélyesebb szakaszon próbált eljutni céljához, az áldozat az élen haladva megcsúszott a vizes, sáros, sziklás terepen.
Negyven méteres szakadékba zuhant a túrázó.

Nyugati-Alpok, Franciaország
#2013. augusztus ... - Bagladi Zoltán (28)


Eltűnt a Mont Blanc mászása közben (?lavinabaleset a Dome de Gouter oldalában?). Augusztus 11-én indult a francia oldalon az ún. új normál úton, de utána semmilyen hírt nem adott magáról. 27-én a rendőrség a Tete Rousse-nál összeszedte a sátrát és a hátrahagyott többi holmiját, amiket ott hagyott. Sikertelenül keresték a hegy olasz oldalán is.
Hungarian climber missing on Mont-Blanc, Un ungherese disperso sul Bianco.
Bagladi Zoltán Facebook oldala.
Állítólag őt megtalálták, a két másik lavinabalesetet szenvedett mászót nem.

Románia, Torockó
2013. július 15. - ... Kristóf (16)
Lezuhant egy kb. 20 méter magas sziklaszirten megcsúszva és életét vesztette az a szombathelyi fiatal, aki családjával túrázott a Székely-kőn, de letértek a kijelölt turistaútról.
Blikk.hu, Origo.hu.

Himalája, Nepál
#2013. május 20/21. - Kiss Péter (26)
#2013. május 21. - Erőss Zsolt (45)


Május 20-án mintegy 24 órás menettel mindketten megmászták oxigénpalack használata nélkül a Kancsendzönga 8586 méter magas csúcsát.
Kiss Péter lezuhant a lejövetel során (a koreaival és a két serpával nagyjából egy időben), majd később Erőss Zsolt kimerültségben meghalt. Mindketten eltűntnek lettek nyilvánítva.
Május 21-én a kora reggeli órákban Kiss Péter holttestét látták és le is fényképezték a 4-es tábor közelében, ahová lecsúszott. Erőss Zsolt holttestét 2014 tavaszán látták a rámpán kb. 8100 m-en, és igazolták az azonosságát. A 2013-as expedíciók két résztvevője visszaemlékezésében külön-külön le is írta a történteket a magyarok számára.
Részletek a 2013. évi magyar expedíciók oldalán.

2012

Himalája, Nepál
#2012. május 5. - Horváth Tibor (34)


Eltűnt az Annapurna 3-as táborából egyedül való lejövetele során, nagy valószínűséggel egy lavina sodorta el a hírhedt "Crosshair" kuloárban. Ő a hegy 62. áldozata.
Részletek a 2012. évi magyar expedíciók oldalán.

2011

Magas-Tátra, Szlovákia
2011. február 6. - Gulyás Zoltán (32)


Lavinabaleset az iKaland vezetett túráján a Lomnici-csúcs Kartarik-kuloárjában, a három kliens kisebb-nagyobb sérüléseket szenvedett, a túravezető a helyszínen belehalt a sérüléseibe.

2010

Júliai-Alpok, Szlovénia
2010. december 12. - X.Y. (...)
Kicsúszott egy hótalpas túrázó (hegymászó?) a Krn hegyen.
Magyar sziklamászó halála a szlovén Alpokban (nem pontos a hír!)

Tressenstein hegység, Ausztria
2010. szeptember 11. (10.?) - Kőváriné Gulyás Erzsébet (54)


Lezuhant túrázás közben a Grimming csúcson.
Hírek a KDV-KÖVIZIG honlapján, In memoriam.

Dolomitok, Olaszország
2010. július 11. - Adamek Tibor (27)


Villámcsapás taszította le a 2-es Sella-toronyról. A zivatar a csúcsközelében ért négy magyart, akik közül ketten a valamivel lejjebb várták a végét, ketten viszont azonnal elindultak lefelé a normál úton kötélbiztosítás nélkül. Közvetlen a csúcs alól, valószínűleg a villámcsapást követő lökéshullám miatt 250 m-t zuhant az északi fal aljáig.
Kletterer von Blitzschlag vom Grat gefegt.

Himalája, Kína - Tibet
#2010. április 26. - Várkonyi László (53)


Eltűnt kb. 7000 m-en egy jégomlásban a Mt. Everest Északi-nyerge alatt.
Részletek a 2010. évi magyar expedíciók oldalán.

Magas-Tátra, Szlovákia
2010. március 24. - Kovács Lénárt (27)
Lezuhant a Gerlahfalvi-csúcs Batizfalvi-próbájának beszállásánál, a felesége biztosította kötéllel.

2009

Nyugati-Himalája, Kína - Szecsuan
#2009. október 22-23. éjszaka - dr. Csizmadia Péter (37)
#2009. október 22-23. éjszaka - Mikolovits Veronika (35)
#2009. október 22-23. éjszaka - Pechtol Balázs (31)
#2009. október 22-23. éjszaka - Tolnay Katalin (36)


Pechtol Balázs, dr. Csizmadia Péter, Mikolovits Veronika, Tolnay Katalin
További képek a kép alatt

Eltűntek mind a négyen egy, a sátortáborukat valószínűleg elért jégomlásban a Ren Zhong Feng alatti gleccseren, a csúcs első megmászási kísérlete során.
Részletek a 2009. évi magyar expedíciók oldalán.

Alpok, Olaszország-Svájc
2009 október ... - X.Y. (...)
Lezuhant a Piz Bernina mászása közben.

Budai-hegység
2009. október 3. - Vékony Ildikó (46)


Lezuhant a kötéllel való visszaeresztésekor a saját maga által végzett rossz kötélbekötése miatt a Róka-hegyi kőfejtőben.

Dachstein-csoport, Ausztria
2009. augusztus 15. - Kürthy Tamás (25)


Lezuhant mintegy 90 m-ről az ereszkedőpont általa végzett meggyengítése miatt a Torstein mászása közben történt visszaforduláskor.

Rax, Ausztria
2009. június 13. - X. Y. (49)
Lezuhant mintegy 80 m-t egy turistanő a ...-n való megcsúszásakor.

Himalája, Nepál
#2009. május 19. - dr. Szabó Levente (39)


Kicsúszott kb. 7300 m-en a Manaslu mászása közben, megtalálása helyén temették el kb. 6800 m-en.
Részletek a 2009. évi magyar expedíciók oldalán.

Rax, Ausztria
2009. április 4. - X. Y. (51)
Lezuhant egy turistanő a Wachthüttlkamm egyik sziklájáról.

Magas-Tátra, Lengyelország
2008

2008. november 2. - Kovács Natália (31)
Lezuhant a Zawrat-hágó alatti eljegesedett turistaúton.

Ausztria, Tirol
2008. szeptember 7. - X. Y. (28)
Lezuhant egy turistanő Tirolban.

Wallisi-Alpok, Svájc
2008. augusztus 14. - Harnos László (27)
Lezuhant a Matterhorn keleti falába tévedve 4200 m-en.

Rax, Ausztria
2008. május 19. - Gulybán Zsuzsanna (26)


Lezuhant május 18-án kb. 6 m magasból a kötéllel történt visszaeresztése közben a Turmstein egyik útjában, fejsérülésébe a kórházban belehalt.

2007

Keleti-Alpok, Ausztria
2007. október 20. - Patonai Péter
Lavinabaleset a Hochschwab megmászása közben.

Sappada, Olaszország
2007. február 12. - Ilku István (36)
2007. február 12. - Kopándi Béla (35)


Jégomlás sodorta le őket a falról jégmászás közben.
Borsod online - Alapítótagokat vesztett a HSZJSE.

2006

Magas-Tátra, Lengyelország
2006. június 22. - X. Y. (25)
Lezuhant egy turistanő a havas-jeges gerincről.

Vértes
2006. május 20. - Borotai Zsolt (27)


Lezuhant a kiszakadt köztesek miatt, sisak nélkül a várgesztesi szikláról.

Canin-plató, Olaszország
2006. február 20. - Erdei Anna (31)
2006. február 20. - Szabó Attila (33)
Lavinabaleset a Gortani barlang környékén lemenetben, az első kisebb lavinából még kiszabadultak.
Magyar Barlangi Mentőszolgálat - Emlékoldalak

2005

Bükk
2005. május 22. - Tóth László (19)
Lezuhant a hámori szikláról önbiztosítás nélkül egy drótköteles átcsúszás bemutatója során a csigát visszahúzó kötél után kapva.

Dachstein, Ausztria
2005. május 8. - Nagy Gábor (38)
Lezuhant egy szombathelyi szórakozóhely tulajdonosa Hallstatt környékén.
Az eső és havazás ellenére indult hegyet mászni szabálytalan és hiányos felszereléssel egy 38 éves férfi egy nehéz hegyi útvonalon (Seewand), Hallstatt mellett. A szombathelyi férfi 1340 méteres magasságban (Denevértábornak nevezett meredély felett) elvesztette egyensúlyát és húsz métert zuhant. A szerencsétlenül járt férfit osztrák hegyimentők helikopterrel szállították kórházba vasárnap, de fejsérüléseibe (koponyalapi törés) belehalt. Információink szerint a férfin nem volt védősapka és biztosítókötelet sem használt.
A Végállomás Klub tulajdonosának neve a húga kérésére került fel.

Grossglockner, Ausztria
2005. március 13. - Greskovits Áron (23)
Lavinabaleset a Hochalpenstrasse hóval borított lejtőjének keresztezésekor.

2003

Enns-völgyi Alpok, Ausztria
2003. november 30. - Tóth Csaba (23)


Lezuhant a Hochtor mászása közben, amikor a gerinc egyik sziklafelszökését megpróbálta megkerülni.
A Hochtor-i hegymászó-baleset, ahogy valójában történt, Szombathelyi fiú tragédiája az Alpokban, Halálra zúzta magát az Alpokban

Hohe Tauern, Ausztria
# 2003. november 26. - X. Y. (30)
Kicsúszott a Grossglockner mászása közben 3600 m-en, a keresésére indított hegyi mentők nem találták meg a sűrű hóesésben és a lavinaveszélyes terepen.

Jordánia
2003. november 16. - X. Y.
Lezuhant sziklamászás közben a Vadi-Rumban, öt nap múlva belehalt a sérüléseibe.

Alpok, Ausztria
2003. szeptember 23. - Rábai Péter (28)
Ausztriában, a karintiai Alpokban hegymászás közben eltűnt egy 28 éves szombathelyi férfi, aki feltehetően gleccserszakadékba zuhant.
Egy év múlva került elő az eltűnt hegymászó, Hazahozták a maradványait.

Alpok, Ausztria
2003. június 4. - X. X. (54)
Lezuhant és életét vesztette egy 54 éves magyar állampolgárságú, de a stájerországi Liezenben élő férfi, aki hegyi túrára indult a Cousin-csúcsra, de hegymászás közben lezuhant.

2002

Wallisi-Alpok, Svájc
#2002. augusztus 1. - Kovács Sándor (43)
Eltűnt a Dom mászása közben a gleccseren.

Karakorum, Pakisztán
#2002. július 24. - Ozsváth Attila (45)


Eltűnt a Tsarak Tsa gleccseren a Drifical csúcs körzetében.

Alpok, Svájc
2002. július 23. - Simics Tamás (...)
Lezuhant a Weisshorn mászása közben, a csúcs előtt visszaforduláskor kb. 500 métert csúszott a havon.
A Fekete Nyár! - In memoriam Simics Tamás

Königspitze, Ausztria
2002. március 26. - Pete Ferenc (48)
Gleccserhasadékba zuhant a kötélösszekötés nélküli túrázás során.

2001

Mt. Everest, Himalája, Tibet
#2001.október 17. - dr. Gárdos Sándor (38)


Lezuhant sátorállítás közben a szélviharban kb. 7700 m-en, sírja az előretolt alaptábor közelében van 6400 m-en.

Magas-Tátra, Szlovákia
2001. augusztus 10. - Antal Péter (24)
Egy nagy kő találta el a Hegyes-toronyról való leereszkedés után, amit a lehúzott kötél mozdított ki. Mentése közben sérülésébe belehalt.

2000

Magas-Tátra, Szlovákia
2000. augusztus 17. - Párkányi Ferenc (29)
Lezuhant egy kimozduló kő miatt a Lomnici-csúcsról a Téry-kuloár felé való lemenet során.

Karakorum, Pakisztán
#2000. augusztus 8. - Dékány Péter (44)


Szívelégtelenség miatt halt meg a Distaghil Shar mászása után a lejövetelkor, eltemetve 6300 m-en.

Pilis
2000. július 24. - Simorjai Tamás (18)
Lezuhant az Oszoly Delago-fal tetejéről, ahonnan kikötés nélkül biztosította a társát, aki megcsúszva őt magával rántotta.

Grossglockner, Ausztria
2000. március 16. - Bordák Balázs (25)
2000. március 16. - Hatala Levente (28)
2000. március 16. - Szerémy Szabolcs (18)
Lavinabaleset a Hochalpenstrasse hóval borított lejtőjének keresztezésekor.

Vértes
2000. március 5. - Juhász D. Zsolt (23)
Lezuhant egy kőbütyökről leugrott ereszkedőkötél miatt a Csókakő sziklájáról.

1999

Hohe Wand, Ausztria
1999. április 15. - Varga Zoltán (29)
Lezuhant felső biztosításos mászásból a felső, nem csavaros karabiner fölé való mászás során történt esésekor, mert az kinyílt.

1998

Alpok, Franciaország
#1998. augusztus 23. - Bodonyi Csaba (47)
Kicsúszott 4400 m-en (nem találták meg?) a Mont Blanc mászásakor.

Magas-Tátra, Szlovákia
1998. július 21. - Balla Tamás (23)
Lezuhant a kőtömbről leugrott ereszkedő kötél miatt a Lomnici-csúcs Kartarik-kuloárjában.

Magas-Tátra, Szlovákia
1998. január 7. - Bánáti Zoltán
Lavinabaleset a Felső-Turistaúton (Magistrále) a Tupa alatti lejtő keresztezésekor.

1997

Magas-Tátra, Szlovákia
1997. október 24. - dr. Farkas Zsolt (31)
Lezuhant a Markazit-torony délkeleti gerincének egyik tornyáról kötélbiztosítás nélkül való visszamászáskor.

Magas-Tátra, Szlovákia
1997. február 1. - Datner Péter (23)
Lezuhant a Hó-csúcs bivakjából.

1996

Nyugati-Tátra, Szlovákia
1996. március 6. - Elsik Álmos (18)
Lavinabaleset február 26-án a téli hegymászó tanfolyam első napján a Zsiári-völgyben, amelyet a csoport mozgása indított el a Baranec délnyugati kuloárjában, kómás állapotban egy héttel később halt meg egy hazai kórházban.

1994

Alpok, Franciaország
1994. szeptember 7. - Molnár Zoltán (26)
Kicsúszott egy vezetett túrán a Mont Maudit oldalában sátorállítás közben, amikor kötél nélkül másik helyet indultak keresni.

Dolomitok, Olaszország
1994. július 29. - Jakab Szilvia (19)
Lezuhant saját kötélbiztosítási hibája miatt a Kleine Zinne mászásakor.

Kaukázus, Grúzia
1994. július 24. - Csajági László (23)
Egy leguruló kő ütötte fejen hátulról az Elbrusz K csúcsa alatt, a Pasztuhov szikláknál való sátrazáskor vacsorafőzés közben.

Alpok, Franciaország
1994. ... - X. Y.
Lezuhant vezetett túrán a Mont Blancról való lejövetelkor az ereszkedő kötél szakadása miatt.

1992

Kaukázus, Grúzia
1992. július 22. - Juhász László (24)
Kicsúszott a Dzsantugan firnlejtőjén.

Hohe Tauern, Ausztria
1992. június 19. - Temesvári Tibor
Hegyi betegségben halt meg egy vezetett túrán a Grossglockner alatti Stüdl Hütte melletti sátrában.

1991

Alpok, Svájc
#1991. június ... - Egri Kiss Anna (28)
Eltűnt sítúrázás közben a férjével (Dietmar Proske) együtt a Piz Bernina alatti platón.

1990

Wallisi-Alpok, Svájc
1990. ... - Glück Tibor (21)
Kicsúszott a Matterhorn Hörnli gerincén a Rote Turmnál.

1989

Patagónia, Argentína
#1989. január 8. - Barta József (42)
Lezuhant az Aguja Poincenot csúcsáról való leereszkedés közben, sírja Rio Gallegos temetőjében.

1988

Magas-Tátra, Szlovákia
1988. január 31. - Benedek Zoltán (23)
Lavinabaleset a Téry-menedékház alatti tófalnál, jégmászáshoz való készülődés közben.

???????
1988. ... - X. Y.
???????

1986

Wallisi-Alpok, Svájc
1986. augusztus 22. - Jancsó Zoltán (30)
1986. augusztus 22. - Pozsonyi Sándor (35)
Lezuhantak a Matterhorn keleti falába való tévedéskor.

1985

Himalája, Nepál
#1985. május 16. - Csanádi Sándor (36)
#1985. május 16. - Greskovits Péter (33)
Eltűntek egy hirtelen kitört szélviharban a Himalchuli mászása közben.

1984

Kilimandzsáró, Tanzánia
1984. augusztus 29. - Dr. Buday Gábor (30)
Tüdőödémában meghalt az Arrow házban, mert minden áron fel akart jutni a csúcsra.

Magas-Tátra, Szlovákia
1984. július 24. - Baranyai Péter (23)
Lezuhant, több méteres sisak nélküli ingaesés a Villa-gerincen.

1983

Gahrwal-Himalája, India
#1983. október 22. - Jankovics László (30)
Eltűnt, a Satopanth mászása közben visszaforduláskor kicsúszott, a hatalmas havazásban és utána nem találták meg.

1982

Magas-Tátra, Szlovákia
1982. december 28. - Lukács László (Drúz, 27)
1982. december 28. - Szép Tímea (18)
1982. december 28. - Vidics Zoltán (16)
Lavinabaleset a Gerlahfalvi-csúcs Batizfalvi-kuloárjában.
Magyar Barlangi Mentőszolgálat - Emlékoldalak.

Bükk, Hámor
1982. ... - Liszkai László (18)
A szikla tetejéről történő ereszkedésre való beszerelés előtt nem volt kibiztosítva, egy rossz mozdulatnál megcsúszott és hiába kapta el az egyik kötélszárat a zuhanást már nem tudta elkerülni. Sisak hiányában az úttesthez ütődő feje halálos sebet kapott. A tragédia mélyen megrendítette a mászótársadalmat. Rendőrség vizsgálat folyt a balesettel kapcsolatban.
Forrás: Hámori mászók Facebook csoportja

Kaukázus, Grúzia
1982. február 25. - Makó László (36)
Kicsúszott éjjel egyik társa mentése közben az Elbruszon.

1981

Magas-Tátra, Szlovákia
1981. június 28. - Botond Csaba (24)
Lezuhant az esésekor kiszakad a felső köztes biztosítási pont miatt az Ökör-hát-torony mászásakor, mentés közben fejsérülésébe belehalt.

1980

Fogarasi-havasok, Románia
1980. március 8. - Beránné Horváth Anna (27)
Lavinabaleset téli hegymászó tanfolyamon, a Negoi-ház közelében egy meredek kuloárba sodorta a hó.
Anna alig több mint két hónappal halt meg a férje, Berán János tragikus balesete után.

1979

Magas-Tátra, Szlovákia
1979. december 30. - Berán János (27)
1979. december 30. - Kókai Balázs (23)
Kicsúsztak a Weber-csúcs Szuper-direkt útjának téli átmászása után a lejövet során a Német-létrán.

Hohe-Tauern, Ausztria
1979. ... - Mocsári Gyula (24)
Eltűnt a ...-gleccseren, ködben a Gr, Wiesbachhorn mászása közben. Testét pár év múlva megtalálták és hazai földben temették el.

Wallisi-Alpok, Svájc
1979. augusztus 3. - Szalai Ákos
Lezuhant a Matterhorn csúcsáról való lemenet során, amikor kötél nélkül betévedt a keleti falba a Solvay-kunyhó felett.

1977

Pirin, Bulgária
1977. június 3. - Bérces Csaba (26)
Leszakadt a hópárkány a Vihren csúcsára a Márvány-gerincen egyedül való túrázása során.

1976

Kaukázus, Grúzia
1976. augusztus 5. - dr. Karlócai János (56)
Kicsúszott a Kis-Kogutáj mászása közben a firnlejtőn, szerzett sérüléseibe belehalt.

1974

Fogarasi havasok, Románia
1974. június 30. - dr. Fodor Judit (40)
1974. június 30. - Fodor Tamás (18)
1974. június 30. - Ladovéry Béláné (33)
1974. június 30. - Pagonyi László (46)
1974. június 30. - Pagonyi Lászlóné (33)
Kihűltek mind az öten az eltévedésük során a Negoi turistaház közelében.

1969

Pilis
1969. szeptember 14. - Iván Béla (...)
Lehullott kő találta el a Szántó kőfülke sziklamászó iskolában, a többiekkel ellentétben ő rossz irányba ugrott előle.

1966

Magas-Tátra, Szlovákia
1966. augusztus 13. - Szabadka István (23)
1966. augusztus 13. - Tóth Mihály (21)
Lezuhantak a Markazit-torony déli falán, lógva maradtak a mászókötélen.

A még korábbi magyar halálos hegyi balesetek feltöltés alatt...

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

EGYÉB BALESETEK
(Feltöltés alatt)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

2010. december 27. - Nem történt nagyobb baj a Raxon
Eltévedt hótalpasok, itt is írták, itt is írták.

...

2010. január 2. - Erőss Zsolt, Hajdú Péter és Kamlusz Marcel lavinabalesete
A Kopki gerincéről lejövet az iKaland szilveszteri túráján a korábbi napok időjárása miatt kialakult terepviszonyok nagyobb óvatosságra intőnek kellett volna legyenek (Magas-Tátra, Szlovákia).

Továbbiak ...

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Összeállította: Kunos Gábor
2024 június
Nincsenek események a hónapban.

HKSCPSV

12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Közelgő Események
Nincs közelgő esemény
RSS hírforrások
Hírek átvehetőek ezen rss hírforrások használatával.
rss1.0
rss2.0
rdf
   
Ez az oldal e107 portál rendszert használ, és a GNU GPL licensz alatt lett kiadva.
Komarnicki.hu a Facebookon. - Adatvédelmi nyilatkozat.
Információk átvételekor kérjük megjelentetni az oldalra való hivatkozást!
A hegymászás veszélyes életforma, légy mindig felkészült!

© komarnicki.hu (2006-2024)